Jak na domácí klíčky?

Máte rády klíčky ať už z mungo fazolí, řeřichy či jiných semínek? Neváhejte a pusťte se na klíčení doma. Je to super snadné a příprava trvá jen pár minut vašeho času. Je to také mnohem ekonomičtější než si již naklíčená semínka koupit v obchodě. A to nemluvíme https://general-finance.cz/ o tom, že pokud si semínka sami naklíčíte, budete na sto procent vědět, že jsou čerstvé a vy budete mít dobrý pocit z toho, že jste je sami vypěstovali.

Naklíčená rukola

Níže vám popíšeme nejjednodušší způsob klíčení semínek. V tutoriálu se zaměřujeme na pěstování obyčejné řeřichy. Proto, že je naprosto skvělá do spousty pokrmů a navíc klíčení semínek řeřichy je naprosto jednoduché a zvládne to i malé dítě. Můžete si ovšem vybrat jakákoliv jiná semínka, která se vám zalíbí. Výběr je pouze na vás a vašich možnostech.

Jak na to?
Patrně nejjednodušší a nejrozšířenější způsob klíčení je v misce s vatou. Tento způsob je sice nenáročný, ale má jednu velkou nevýhodu. Často se klíčky zapletou do vaty a nemůžete je sníst celé. Možná vás to překvapí, ale klíčky snadno vyrostou i bez jakékoliv klíčící půdy.

Prakticky vám bude stačit pouze klíčící miska nebo sklenice. V našem případě jsme si pro klíčení vybrali řeřichu, a to 1-2 lžíce semen. Ty naložíme na 8 hodin do čerstvé studené vody do klíčící sklenice. Po osmi hodinách semínka přecedíme a omyjeme. Můžete na nich patrně vidět mírné osliznutí. To je znak, že se semínka tzv. probudila k životu. Semínka vrátíme zpět do sklenice, kde je necháme na víčku a sklenici otočíme vzhůru nohama. Po dobu tří až pěti dnů budeme semínka promývat studenou čistou vodou.

Naklíčená rukola

Již druhý den budou ve sklenici patrné malé klíčky na semínkách. Po pěti dnech už by měli být klíčky připravené ke konzumaci. Stačí je jen vytáhnout ze sklenice, namočit do misky z vodou. Tím se vám podaří odstranit malé zbytky semínek, které vyplavou na povrch. A teď už je jen můžete přidat do salátu a dopřát si požitek z jejich výborné chuti.